Saturday, December 31, 2011

2012: No More Free ShoutMix. Jom Cuba Shout Box Lain Yang Percuma.

Sepertimana yang kita sudah sedia maklum, mulai 1 Januari 2012, tiada lagi Free ShoutBox daripada ShoutMix. Lol.

Free service has to stop

Thanks for using ShoutMix for all these year. I have been providing free shoutboxes on the World Wide Web for over 7 years now. It wasn't long before I realized being 100% free is not sustainable. Just before ShoutMix's first birthday, it almost had to be closed.

ShoutMix has tried to work with the freemium business model ever since. Conversion rates were low with the first version. With the second version, things improved and I have had more paying customers. Fortunately people liked the service and started paying for more features.


Jom Berubah.

Sebahagian besar daripada Blogger seluruh dunia menggunakan ShoutMix untuk diletakkan dalam blog masing-masing. Jadi jika anda masih mahu menggunakan ShoutMix, boleh, tapi akan dikenakan bayaran. Itu pun jika anda sanggup. Sebenarnya, kita ada alternatif lain untuk mendapatkan Free ShoutBox untuk blog kita.

Sekarang, saya menggunakan Fibox untuk blog saya. Senang, boleh login terus guna Facebook. Design pun boleh tahan smart dan kemas. Sendiri boleh cubalah ye.


Preview Shoutbox Oleh ShoutMix dan Fibox.


 ShoutMix


Fibox


Antara ShoutBox Yang Okey Dan Percuma.










UPDATED ON 1ST JANUARY 2012!!


Inilah preview untuk ShoutMix yang sudah EXPIRED.





Tuesday, December 27, 2011

Rehlah Ukhwah Pimpinan SRISS

Alhamdulillah, REHLAH UKHWAH kita telah tamat. Memang best dan sarat dengan aktiviti-aktiviti menarik. Terima kasih kepada semua yang terlibat. Abang sangat seronok bila bersama dengan kamu semua. Panjang umur, bila ada kesempatan, boleh kita jumpa lagi. Lepas ni kamu semua yang setting kemudian, ajak abang ye. Hihi.. ^_^

Semoga ada something bermanfaat yang diperoleh daripada REHLAH UKHWAH kita ini. Ukhwah, tolak ansur, saling memahami, tidak pentingkan diri, perkongsian ilmu dan pengalaman, dan pengisian oleh Ustaz Zahidan dan Ustaz AZHAR IDRUS juga.

Happy to be there.

UKHWAH ITU INDAH JIKA SEMUANYA SEMATA-MATA KERANA ALLAH.

Selamat berjuang di medan masing-masing wahai adik-adikku. Teruskan memperjuangkan Islam. Moga thabat dalam perjuangan.








Monday, December 26, 2011

Walimatul Urus Akhi Azhar Dan Ukhti Amisha

‎Tarikh: 25 Disember 2011
Tempat: Dewan Saidina Abu Bakar, SMKA Slim River, Perak

Cubaan kali kedua menjadi photographer unofficial di Wedding Ceremony orang. Kali ni, majlis perkahwinan senior sekolah saya. Barakallahu lakuma Akhi Azhar dan Ukhti Amisha.

Jodoh itu memang urusan Allah, tapi kita jugak kena usaha untuk mencarinya. Dan mencari calon pasangan langsung tidak salah dari segi syariat. Malah Islam sendiri menyuruh kita untuk mencari pasangan yangs sesuai dengan kita.

Sebagaimana pesan Baginda Rasulullah salallahualaihiwasalam:
“Wanita itu dinikahi kerana empat perkara iaitu kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya, kerana agamanya maka pilihlah yang beragama nescaya kamu akan beruntung”
(hadis sahih riwayat bukhari dan muslim).

“Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah”
(Adz Dzariyat: 49).











Tuesday, December 20, 2011

Cinta Adam Hawa

Cinta,
Andai tepat masa,
Andai kena tempatnya,
Andai sesuai orangnya,
Cinta itu punya kuasa
yang luar biasa hebatnya.

Wahai Adam,
Hati Hawa ni rapuh,
Mudah tersentuh,
Senang cinta terjatuh.

Wahai Adam,
Jika belum bersedia,
Jangan cuba menyentuhnya,
Kelak sukar untuk melepaskannya.

Kadang-kadang ia berlaku tanpa kita sedar.

Wahai Hawa,
Peliharalah dirimu,
Jagalah auratmu,
Kawal tutur katamu,
Taatilah agamamu,
Moga bertemu Adam yang sesuai bagimu.

Jika benar cinta itu kerana Allah,
Maka biarlah ia mengalir mengikut aliranNya
Kerana hakikatnya ia berhulu dari Allah
Maka ia pun berhilir hanya kepada Allah

“Dan segala sesuatu
Kami ciptakan berpasang-pasangan
Supaya kamu mengingat kebesaran Allah”
(Adz Dzariyat: 49)

......................................


Wahai Hawa,
Kejarlah citra pesona Muslimah
Mengapa terikut Barat?
Islam itu sudah sempurna
Janganlah abaikan ia...

Dunia kini kelam,
Gelap gelita,
Mujur ada satu cahaya,
Berjalan anggun,
Sopan, aurat terjaga,
Bersama senyuman menawan,
Itulah pesona Muslimah sejati.



P/S: Sebenarnya ini adalah gabungan beberapa status yang diupdated dalam Facebook saya.

Friday, December 2, 2011

Collection: My Facebook Status #3

Koleksi Status Facebook Saya #3


IKHTILAT VERSI BARU !!!!
Walau tanpa hadir batang tubuh, tanpa mimik wajah, tanpa suara segala, tanpa bersua muka, lelaki dan perempuan masih boleh bergaul, bercanda mesra, bersembang sesuka, bergurau senda dengan adanya rangkaian sosial Facebook,Twitter dll. Inilah IKHTILAT VERSI BARU . . .
~ Jom islahkan FB kita semua dengan perkara bermanfaat . . .



Orang yang mengejar akhirat, maka dunia akan ikut seiring dengannya.
Tapi, orang yang kejar dunia, akhirat akan semakin jauh dengannya.
~ Jom cari bekalan untuk ke akhirat sana.


JANGANLAH DIMINTA KECILKAN UJIAN . . . .
TETAPI MINTALAH DIBESARKAN IMAN UNTUK MENGHADAPI UJIAN . . . .

Bukan kesenangan hidup yang dicari tapi keberkatan Ilahi yang diimpi.


Sebaiknya, jangan luah perasaan sendiri kat Facebook. Banyakkan tazkirah untuk semua. Yang tak puas hati tu simpan dalam hati. Mengadu pada Allah itu lebih baik daripada luah kat Facebook.
~ Ustaz Azhar Idrus.


Berapa ramai anak muda yang mahu berkahwin, tetapi dihina, dikeji dan dikritik? Kononnya gatal, tidak sabar, terlalu ikutkan nafsu dan sebagainya. Orang yang mahu menyempurnakan agama dikutuk. Orang yang terang2 membelakangkan agama dan melazimi maksiat pula dipuji.
~ Kadang-kadang, saya rasa dunia ini sudah betul-betul dekat dengan kiamat.


[Persaingan Lelaki Dan Wanita]
Sifat mahu berlumba-lumba mengatasi satu sama lain. Mahu melebihi satu sama lain. Mahu mengalahkan satu sama lain. Kalau tidak pun, sifat mahu menuntut hak. Malah, mahu menuntut kesamaan atau equality.

Tidak Allah jadikan lelaki dan wanita itu untuk bersaing antara satu sama lain. Malahan lelaki dan wanita itu perlu memerlukan, kuat menguatkan, lengkap melengkapi dan hias menghiasi.

Kuat wanita itu bila ada lelaki. Mantap dan teguhnya lelaki pula bila dibantu oleh wanita.


Bersabarlah apabila melaksanakan segala perkara yang Allah suruh kita buat.
Bersabarlah apabila meninggalkan apa yang Allah cakap jangan buat.
Dan bersabarlah apabila ditimpa musibah.
~ Segalanya punya hikmah.

Secara semulajadinya, setiap insan sukakan perkara-perkara yang baik. Kalau nampak perkara yang tak baik, pasti akan rasa tidak sedap. Kalau nampak orang buat benda mungkar, mesti rasa tak suka. Hurm . . . Tapi kalau nampak benda tak baik camtu dan tak rasa apa-apa, mesti ada something wrong somewhere. Kena check diri semula la kot . . Anda bagaimana ??


Belajarlah menjadi 'aku tidak tahu' kerana jika engkau belajar 'aku tidak tahu', mereka akan mengajar engkau hingga engkau tahu.

Tetapi jika engkau belajar 'aku tahu', maka mereka akan bertanya kepada engkau sehingga engkau tidak tahu.


Mencari Yang Halal Itu Wajib . . .
~ Jom cari yang halal .

Seorang kanak-kanak yang rosak masih boleh menjadi baik asalkan dia pernah mendapatkan penjagaan seorang ibu yang baik. Sebaliknya, seorang ibu yang rosak akhlaknya, hanya akan melahirkan generasi yang rosak pula akhlaknya. Itulah sebab mengapa wanita menjadi sasaran utama untuk Yahudi hancurkan.

Kadang-kadang, memendam rasa itu lebih baik daripada terlalu terbuka.

Allah memutuskan kasih antara manusia untuk menyambungkan kasih-Nya dengan kita.


Bagi menjaga kestabilan hati dan kesihatan jiwa, semestinya kita perlu menjauhi daripada sifat iri hati.
“Ya Allah, bersihkanlah hatiku dari sifat-sifat mazmumah dan hiasilah diriku dengan sifat-sifat mahmudah.”


Pemaaf adalah sifat yang sangat dituntut bagi mendapatkan ketenteraman hati dan jiwa. Memaafkan orang lain membebaskan diri kita daripada dibelenggu rasa kemarahan.

Sekiranya kita marah, maka marah itu melekat pada hati. Justeru, jadilah seorang yang pemaaf kerana yang pasti badan insyaAllah akan sihat.


Sooo.. sweett..!!
Jikalau engkau inginkan pasangan hidupmu yang terbaik dalam untukmu, maka engkaulah yang patut menjadi yang terbaik dahulu.



Al Islam Mahjubun Bil Muslim - Islam itu terhalang oleh Muslim.
~ Nauzubillahi min zalik. Janganlah sampai kita jadi fitnah kepada Islam.


"Perempuan yang menutup aurat tak semestinya baik, tapi perempuan yang baik sudah semestinya menutup aurat."
~ At least, satu tuntutan agama dah selesai.


Kata seorang nelayan:
Jangan belajar untuk lari dari OMBAK, tapi belajarlah untuk menghadapi OMBAK itu kerana hanya dengan menghadapinya baru aku peroleh rezekiku.

Kata seorang aku:
Jangan belajar untuk lari darpada MASALAH, tapi belajarlah untuk menghadapinya kerana hanya dengan menghadapinya barulah aku peroleh ilmu dan pengalaman yang akan mematangkanku.


Ukhwah terbina bila makan, bergelak ketawa, rehlah bersama.
Ukhwah terkukuh saat bergerak kerja, bersusah payah bersama.
~ Pahit manis bersama. Begitulah indahnnya ukhwah semata-mata kerana Allah.


Ketawa tak semestinya gembira.
Senyum tak semestinya suka.
Menangis tak semestinya berduka.
Kadang2 kawan kita ketawa bersama kita.
Tapi mungkin dia ketawa untuk menyorokkan kesedihannya.


Apa erti saya menganut Islam?
Salah satunya ialah, peduli terhadap nasib umat Islam, pada makruf dan pada mungkarnya.


Larangan menegur dan tuntutan sabar terhadap kesalahan pemerintah itu adalah tidak mutlak. Ia dibatasi dengan ingatan Baginda SAW bahawa “Selagi mana pemerintah itu memastikan solat ditegakkan, selagi mana pemerintah itu tidak melakukan kekufuran yang bawwah – nyata tanpa boleh dipertikaikan lagi, juga selagi mana pemerintah itu tidak melakukan maksiat yang bawwah“.

Kecelikan kita semua terhadap isu-isu semasa amat penting dalam membuat penilaian, apakah unsur maksiat bawwah atau kufur bawwah itu ada di dalam masyarakat kita? Manusia yang jahil politik, atau sengaja memejamkan mata dari masalah-masalah masyarakat, tidak mungkin dapat menilainya dengan betul.


Kadang-kadang, hati ini terusik.
Kadang-kadang, hati ini terjentik.
Kadang-kadang, hati ini terdetik.
Ah!! Biarlah...
~ Jangan dilayan sangat perasaan tu.


Ada sesetengah pihak berkata:
"Walaupun pemerintah itu zalim..., tetap harus disokong selagi pemerintah itu islam dan masih bersolat....."

Pada pendapat aku yang tak berapa pandai ni:
"Kalau pemerintah yang sedia ada tu zalim.... dan pada masa yang sama ada pemimpin dari pihak lain yang lebih adil memerintah... dan sama sama islam, wajiblah kita sebagai seorang manusia yang waras dan berakal memilih yang lebih baik.... dan saya PASti dengan pilihan saya..."

ANDA BAGAIMANA?


Jangan nak mempersoalkan kenapa tidak MENERIMA apa-apa daripada orang lain kalau kita sendiri pun tak berapa nak rajin untuk MEMBERI apa-apa kepada org lain.
~ Erti Hidup Pada Memberi. Jom perbanyakkan MEMBERI supaya ramai yang dapat MENERIMA.


Allah Maha Tahu jodoh kita siapa.
Cintai dia dalam diam.
Dari kejauhan disulami kesederhanaan dan keikhlasan.
~ Indahnya cinta..


Cara seseorang berFacebook menggambarkan peribadinya.
~ So, beware with your status posted, comments, links sharing, likes etc...!!


Mengapa seseorang itu bercouple?

Kerana lompong kasih sayang yang wujud di dalam jiwa mereka terisi. Di sinilah timbul persoalan. Kalau anda tidak suka kawan anda bercouple, mengapa bukan anda yang mengisi lompongan yang ada di dalam jiwa mereka itu?


She said: Jangan kau sangka labuhnya tudungku tanda alimnya diriku. Aku juga sepertimu yang sedang mencari-cari segenap cahaya. Buat menerangi sepanjang perjalanan. Kerana tudungku ini bukan sekadar menutupi. Tetapi melindungi, jua mengingatkan diri, menjaga gerak geri. Kerana akhlak itu bunga diri. Dan kerna yg tertutup itu lebih indah..
~ Islam is the best way of life.



"Menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat Islam, menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama"
-Petikan daripada Kitab Fikhul Jihad Karangan Prof.Dr.Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi-


Ya, sedangkan buku yang kita sayangi, kita sampulkan seindahnya. Inikan pula bentuk tubuh wanita, takkan tiada sampulnya? Kuperhatikan kulit bukuku yang bersampul lebih terjaga berbanding kulit bukuku yang tidak bersampul. Kuperhatikan langsir yang cantik menghias pintu dan tingkap. Kuperhatikan kain yang mengalas meja dan perabot. Benar, yang tertutup itu indah!
~ Jom cover aurat..!!


Semua orang berbeza. Lain perangai, lain ragam. Aku tak boleh jadi macam kau. Kau tak boleh jadi macam aku. Lebih baik kita cari titik persamaan. Dan sama-sama berubah menjadi yang lebih baeeekkk..
~ Hidup saling melengkapi supaya terasa lebih harmoni. Serasi bersama.

Cakap banyak pun tak guna jika tiada langkah pertama. First step, kalau nak bertaubat, tetapkan niat, dan bersungguh-sungguhlah untuk bertaubat. InsyaAllah, Allah akan bantu. Allah akan hantar orang-orang soleh solehah untuk berada di sekeliling kita, untuk bantu kita, untuk bimbing kita. Ingat, first step tu penting. Jom mula…!!


Berita gembira buat para muslimat yg TAK SUKA BERTUDUNG..

Bahawasanya Islam TIDAK MEWAJIBKAN pun anda untuk bertudung... Tapi Islam mewajibkan kita SEMUA untuk MENUTUP AURAT... Tak kisahlah nak pakai LANGSIR ka, KAIN BATIK ka, SELIMUT ka, CADAR ka, KARPET atau TUDUNG SAJI sekalipun.. Boleh sesaje. Asalkan menepati syariat yang digariskan.
~Islam itu mudah, janganlah kita menyukarkannya..


Saban hari kita mendengar banyak sekolah asrama BUKAN aliran agama yang ingin mewujudkan suasana Islamik di sekolah masing-masing. ini menunjukkan betapa Islam itu adalah AdDien, cara hidup yg terbaik untuk melahirkan pelajar yang cemerlang duniawi dan ukhrawi.
~ No wonder la, Malaysia ni kan negara Islam jugak...


Muliakah pertemuan yang dipenuhi dgn kmungkaran?
Sucikah sayang yg tercemar dgn kemaksiatan?
Halalkah hubungan yang melanggar batasan syarak?
Patutkah wujud cinta yang melebihi cinta kita kepadaNya?
~ Muhasabah diri..


"Aku adalah seorang yang jahil ugama… Andainya malaikat itu ada sifat penat lelah.., tentu mereka akan penat menulis dosa dosa aku.. Tentu mereka boring dengan Taubat yang aku mungkiri.. oh!…isk..isk.."

Berkata Ibnul Qayyim al-Jauziyah, “Allah SWT cemburu terhadap hati hamba-Nya yang mengabaikan cinta, harap dan takut kepada-Nya, dan ada sesuatu yang lain di hatinya selain Dia.”


Lelaki yang baik takkan berusaha mendekati,
meskipun dengan niat yang suci,
kerana dia sentiasa menyedari,
niat mungkin terpesong sekalipun begitu murni,
kerana dia mengakui,
makhluk bertanduk dua sentiasa "ready"!
Ingatlah, Dia jua yang Maha Memerhati.


Alhamdulillah, tau tau je dah kawin. Bile masa bercinta? Bila masa merisik? Bila masa btunang? Bile masa beli barang2 kawin?? Semuanye xperlu nak heboh2kan sgt. Good la.. Ikut cara Islam. Islam is the best way of life. Dah kawin, baru la dihebahkan. Barakallahu lakuma..
~ Bukan apa, tapi ramai yang bercinta bagai nak satu dunia tau kisah cinta dorg (especially dalam FB). Tgk2, terputus di tengah jalan.. Nauzubillah..


Duhai sahabatku, ukhwah yang terjalin antara kita adalah cinta bersulam taqwa. Rangkaian cinta sesama manusia. Menjadi lambang keagungan cinta terhadap yang Khaliq Maha Pencipta.
~ Rindu kamu, korang, kome, antum dan semuanya..

Aku tidak akan membenci PERTEMUAN walaupun PERTEMUAN lah yang menyebabkan PERPISAHAN kerana jika tidak ada PERTEMUAN dan PERPISAHAN, maka tidak akan ada KERINDUAN yang berpanjangan.


Semakin hari semakin ramai Perancang Bandar dan Hartanah yang dilahirkan oleh FB melalui CityVille.. Dan tak lupe juga kepada pekebun2 dan peladang2 berjaya hasil daripada bimbingan latihan daripada FarmVille..
~ Rimas betul la dengan post2 dari CityVille dan FarmVille kat FB ni.


Walau diri seringkali alpa, walau dibeban segunung dosa, walau jauh dari rahmat-Nya, Allah tidak pernah meninggalkan kita walau sebentar pun.
~ Masih punya masa untuk bertaubat sebelum terlambat selagi nyawa dikandung badan, selagi roh tidak terpisah dari jasad.


Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu kesalahan. Jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Allah Maha Kuasa.
~ Kire bonus la kalo ada dua bende ni.

Kecik2 dah teringin nak couple. PMR pon belum lepas lagi. Bercouple ni utk org nikah je.. dah nak nikah sgt ke?? yakin ke cinta budak2 tu bleh di bawa sampai dewasa?? patut dlm umur adik2 skrg, cinta tu hanye utk parent yg lebih utama.. cintakan famili, cintakan ilmu dan yg paling utama tentu sekali cinta Allah.. pikir2la ek adik2ku...

Thursday, December 1, 2011

Genius = Ramai || Genius + Beriman = ???

Sistem kehidupan kita sedang bercelaru. Manusia tidak tahu ke mana arah tuju. Entahlah. Kita sebenarnya telah didoktrin. Didoktrin oleh sistem dunia.

Apakah cita-cita kamu?

Kalau saya tanya soalan ni kepada pelajar-pelajar dalam kelas Tingkatan 5, maka jawapan yang biasa kita dengar adalah,


Saya nak jadi doktor.
Saya nak jadi jurutera.
Saya nak jadi angkasawan.
Dan sebagainya.

Apakah matlamat hidup kamu?

Saya nak dapat result cemerlang dalam SPM.
Saya nak masuk UKM sebab UKM best sangat.
Saya nak dapat kerja bagus, rumah besar.
Saya pula nak jadi kaya dan wedding ceremony yang grand-grand macam artis gitu.

Itulah jawapan-jawapan klise yang kita akan dengar.

Hurm. Tentu anda semua tertanya-tanya. What’s wrong with that answers? Yeah. Kita hold dulu. Baca sampai habis entry ini untuk dapatkan alasannya.

Sahabat sekalian. Sedar atau tidak sebenarnya kita telah diajar daripada kecil untuk memasang cita-cita dan matlamat hidup yang bersandarkan duniawi sahaja tidak kiralah semasa di rumah, di sekolah mahupun di media massa. Alangkah bagusnya kalau kecil-kecil lagi dah diajar tentang syurga neraka dan matlamat hidup kita yang utama untuk mendapatkan mardhotillah.

Semakin Dikejar, Semakin Menjauh.

Tapi kan, janganlah kita memisahkan urusan duniawi dan ukhrawi (sekular) kerana hakikatnya, keduanya perlu seiring. Jika tercicir salah satu daripadanya, maka ia menjadi satu kerugian kepada orang Islam.

"Orang yang mengejar akhirat, maka dunia akan ikut seiring dengannya.
Orang yang mengejar dunia, akhirat akan semakin jauh darinya."

Sekularisme ini sebenarnya adalah agenda musuh Islam supaya umat Islam semakin lemah rohani dan kurang semangat jihad untuk menegakkan agama Islam. Mereka memomokkan bahawa Muslim yang kuat berpegang kepada agama adalah extremist dan terrorist – pengganas.

Keberjayaan agenda ini dapat dilihat dengan lahirnya doktor yang mata duitan, jurutera yang kaki rasuah, ahli politik yang pentingkan diri dan pegawai-pegawai yang gilakan jawatan dan nama. Nauzubillahi min zalik. Semoga kita tidak tergolong dalam golongan ini.

Maksud tersirat sekularisme yang kedua adalah mengejar akhirat hingga mengabaikan dunia. Memang wujud orang-orang macam ini. Pagi petang siang malam beribadat. Kerjanya beribadat, beribadat, beribadat sahaja hingga melupakan akademik. Beribadat hingga tidak sedar akan masalah ummah masa ini. Boleh beribadah. Tapi janganlah sampai membuang terus dunia ini.


Harus diingat, segala yang kita lakukan seharian jika niatnya betul kerana Allah, kerana Islam dan yang sewaktu dengannya maka ia juga dikira sebagai ibadah.

Kawan-kawan, tolong jawab soalan ini:

Mampukah kita memenangkan Islam tanpa kita menguasai dunia (akademik yang cemerlang, kerjaya yang bagus, pemimpin yang berpengaruh, harta kemewahan)?

Siapa pula yang akan berusaha untuk membantu memenangkan Islam?

Siapa lagi kalau bukan kita? Bila lagi kalau bukan sekarang? Di mana lagi kalau bukan di sini?

Berjuanglah Dalam Bidang Masing-masing

Kitalah sebenarnya yang mesti mengambil posisi kita untuk memenangkan Islam. Rugi kalau, satu hari nanti Islam menang, tapi kita tidak menyumbang walau sedikitpun untuk kemenangan itu. Bersamalah kita berusaha untuk menyelesaikan masalah umat Islam kita pada hari ini yang semakin membarah ke tahap yang kritikal. Murtad, zina, hiburan, pergaulan bebas, aurat. Argh, memang dah hampir parah dah ni.

Anda sebagai pakar ekonomi, perjuangkanlah sistem ekonomi Islam dalam ekonomi dunia. Anda sebagai seorang pemimpin pula, masukkanlah bait-bait tazkirah dan ungkapan-ungkapan memperingati Allah dalam setiap ucapan dan tindakan anda. Jika anda sebagai seorang guru, didiklah anak muridmu supaya belajar kerana Allah dan mentaati segala perintah Allah.

Semoga usaha kita yang sedikit ini, dapat menunjukkan keagungan Allah dan kehebatan Islam. Sesungguhnya Islam itu adalah cara hidup yang terbaik. Semoga ia dapat mengetuk pintu hati seseorang untuk mendapat hidayah daripada Allah. InsyaAllah.


Genius = Ramai. Genius + Beriman = ??

Dalam dunia ni, orang pandai-pandai a.k.a. genius memang ramai. Contohnya di Harvard University dan University of Cambridge. Universiti-universiti ini mengumpulkan genius-genius seluruh dunia. Warga Malaysia pun ada juga.

Pernah tak kita terfikir, dalam banyak-banyak genius dalam universiti itu, berapa ramai pula yang beriman dan betul-betul mengamalkan Islam? Berapa ramai pula cerdik pandai di dunia ini yang buat sesuatu hanya kerana Allah Taala? Berapa ramai? Susah. Memang susah nak jumpa. Sedangkan Doktor Falsafah, Master, Degree berlambak-lambak di Malaysia ini sahaja. Itulah hakikatnya.

Dunia ini memang telah jauh tersesat. Di ajar sejak kecil untuk mengejar dunia semata-mata dan hasilnya kini sudah di depan mata. Sedarlah semua. Ubahlah hakikat ini kepada hakikat yang lebih baik.

Sedikit pencerahan, Islam tidak pernah melarang kita untuk mendapatkan kesenangan dunia, tapi ia perlulah diambil seimbang dengan akhirat. Janganlah kita memenangkan sekularisme karya musuh Islam yang durjana.

Seorang sahabat saya pernah menggunakan kata-kata ini dalam salah satu tazkirahnya.

“Lihatlah akhirat itu seolah-olah ia berada di depan mata dan dunia pula diletakkan di dagu. Jadi jika kita melangkah kehadapan untuk mendapatkan akhirat, hakikatnya kita juga membawa dunia (dagu) bersama kita sedangkan kita tidak dapat melihat dunia (dagu) itu.”

Apa yang dapat saya simpulkan adalah. Kejarlah akhirat dan bawalah bersama dunia tanpa kita leka dan alpa dengan dunia yang kita bawa. Wallahu’alam.


Friday, November 25, 2011

Collection: My Facebook Status #2

Koleksi Status Facebook Saya #2


Jika pakaian yg kita pakai selalu itu tidak boleh dipakai semasa solat, maka setiap langkah kita berjalan di bumi ini tentu sekali diiringi dengan kemungkaran Allah lantaran kita mengabaikan syariatNya.. nauzubillahimin zalik..


Pakaian yang menutup aurat adalah pakaian yang boleh dipakai untuk solat.
~ Muhasabah: Adakah pakaian yang kita selalu pakai itu boleh dipakai semasa solat??




‎"Janganlah kamu mendidik anak-anakmu seperti mana orang tuamu mendidikmu. Sebab mereka diciptakan untuk zaman yang berbeza dengan zamanmu"
~ Dulu takde FaceBook. Dulu takde Astro. Dulu budak2 sekolah rendah belum punya handset. Internet apatah lagi. La ni, semua ada. Dah la siaran TV, media perdana pun dah tak bertapis. Dunia oh dunia..


Beza kita tuk melengkapi antara satu dan yg lain. Hidup ini lebih warna warni jika perbezaan kita hargai. Hidup berseri bak mentari jika kita semua bisa mengerti.
~ Kita Berbeza by Demascus.


Betulkan yang biasa.
Biasakan yang betul.


Matang sebelum usia?? Perlu ke??
A: Hm, tak perlu kot. Rugilah masa remaja kita. Baru nak enjoy2, dah kne pikir macam-macam.
B: Hei, perlu kot. Supaya kita dapat membuat keputusan dgn matang la. Takde la ikut jiwa muda semata-mata.
~ Which one is your answer??


Sedarlah wahai pemuda pemudi Islam harapan ummah. Dunia ini hanya sementara. Cinta dunia yang di saluti dengan maksiat dan dipateri dengan dosa hanya akan mengundang murka Allah. Mahukah setiap langkah kaki kita di bumi Allah ini, kita iringi dengan perbuatan maksiat? Tidak malukah kita dengan Yang Maha Agung?
~ Masih belum terlambat. Laksanakanlah taubat nasuha sebelum ajal menjemput.


‎"Tarbiyyah adalah kekuatan yang mampu mengubah duri menjadi mawar, mengubah cuka menjadi anggur, mengubah sedih menjadi riang, mengubah amarah menjadi ramah, mengubah musibah menjadi muhibbah. Itulah tarbiyyah.."
~ Marilah kita berusaha mentarbiyyah diri kita supaya dapat kita sama2 menggapai mardhatillah. Amin.


‎"Awak... Awak cantik sangat bila awak tutup aurat."
~ Jadi, tunggu apa lagi?? Tak mau jadi cantik ke??


[INGAT SENANG KE JADI CIKGU??]
Walaupun kita sering menganggap cikgu cuti banyak dan sebagainya. Tetapi hakikatnya tugas seorang guru amatlah berat. Jarang sekali bagi pekerjaan lain membawa balik kerja-kerja pejabat ke rumah, berbanding guru yang terpaksa menanda buku dan menulis rancangan mengajar sehingga lewat malam. Sungguh besar pengorbanan mereka dalam mendidik anak bangsa kita.
~ SELAMAT BERJUANG SEMUA GURU


Walaupun kita berusaha untuk menerima orang lain, belum tentu orang lain tu dapat menerima kita.
~ Allah tahu apa yang terbaik untuk hambaNya. Kita hanya mampu berusaha.


‎"Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jua Yang Maha Mengetahui,sedang kamu tidak." [Surah Al-Baqarah 216]
~ Apabila Allah tidak makbulkan doa kita,maka dia merancang sesuatu yang lebih baik untuk kita. Oleh itu, sentiasalah bersangka baik pada Allah.


Komitmen dalam berprogram akan mewujudkan ukhwah. Setiap hari, make sure kite tgk muka sahabat2 kita untuk merasai ukhwah itu. Carilah kesempatan itu walaupun seketika cuma. Dan yang paling penting berukhwahlah kerana Allah. InsyaAllah kita akan bersama-sama menggapai mardhatillah. Amin..
~ Antara tips2 berukhwah yang diperoleh.


Selalu dengar ayat ni:
"Kalau ade masalah, bgtau la kat kitorg." (Boleh caye ke ayat ni?)
Hm.. kalau bagitau, rase macam menyusahkan orang lain pula dan mungkin juga akan dianggap mengade2.
Tapi kalau tak bagitau, susah juga nak kawal emosi. Muka confirm macam org ade masalah. Silap2, boleh hadapi stress yg tahap maksimum kot.
~ Any recommendation???


"Kamu merancang. Allah juga merancang. Allah adalah sebaik-baik perancang"


‎'Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati..'
~ Muhasabah diri: Adakah kita adalah teman yang baik kepada teman kita??


Anda ada sahabat?
Anda menggeleng?
Anda tak mahu cuba mencari sahabat?
Saya boleh menjadi sahabat anda. Jika anda mahu.
Mari, mari kita bersahabat.
Semoga kita peroleh rasa cinta itu bersama-sama.
~ Uhibbukum fillah..


BerKAWAN biarlah dengan semua orang, tetapi SAHABAT carilah betul-betul.
~ Ukhwah yang baik adalah ukhwah yang boleh mendekatkan diri kita kepada Allah. Binalah asas ukhwah dengan iman agar ukhwah itu dapat membenihkan rasa cinta kita kepadaNya.




Menguruskan budak 'beso' lagi senang daripada menguruskan budak 'kecik'. Tapi, menguruskan budak 'kecik' lagi menyeronokkan daripada menguruskan budak 'beso'. Rasanya, lepas ni, macam kena belajar ilmu pedagogi daripada bakal2 guru dari Fakulti Pendidikan. Ilmu berurusan dengan budak 'kecik'.
~ Terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan Kem Anak Soleh.


‎[PENGORBANAN HATI]
Pengorbanan bukan hanya dari segi harta, masa mahupun tenaga sahaja. Malah, wujud juga pengorbanan HATI, EMOSI dan PERASAAN.
~ Sekali-sekala, kita kena berkorban untuk melakukan apa-apa yang kita tidak suka kerana ia mungkin akan mendatang efek yang besar dalam hidup kita. Kadang-kadang kita terpaksa mengorbankan emosi kita untuk mengembirakan sahabat2 kita. Sahabat yang baik...


Kupenuhi hidupku dengan memerhati, menilai dan mengambil iktibar daripada apa-apa yang aku perolehi.
~ Memerhati diri sendiri adalah yang paling utama.


‎"Aku mampu berhujah dgn sepuluh orang yg berilmu tapi aku pasti kalah dgn seorang yg jahil, kerana orang jahil tak pernah faham landasan ilmu." [Imam Shafie]


ALLAH ciptakan manusia hanya dengan satu hati. Di sanalah sewajarnya cinta ALLAH bersemi. Jika cinta ALLAH yang bersinar, sirnalah segala cinta yang lain. Tetapi jika sebaliknya, cinta selain-NYA yang ada di situ, maka cinta ALLAH akan terpinggir. Ketika itu, tiada DIA di hatiku!


Pernahkah anda menatap orang-orang yang anda sayang saat mereka sedang tidur? Kalau belum, cubalah sekali saja menatap mereka saat sedang tidur. Saat itu yang tampak adalah ekspresi paling wajar dan paling jujur dari seseorang.


Kita ni secara fitrah, seronok bila mlihat kebaikan dan benci bila mlihat kemungkaran:
- Tgk org baca AlQuran. Seronoknye. Tgk alam ciptaan Allah yg indah. Cantiknye. Tgk majlis2 ilmu. Seronok betul.
- Tgk org couple. Bencinye. Tgk org dedah aurat. Siyes benci. Tgk org xjaga ikhtilat patutnye benci gak la.
~ Tp, camne kalau mata ini, hati ini, seronok bila melihat kemungkaran dan benci kepada kebaikan?


Umat yang SEDANG merosak.. Akibat tidak menghubungkan urusan dunia dengan akhirat. Perkara2 batil dianggap sbg haq. Nauzubillahi min zalik. Orang2 atasan tiada yang ingin menegur. Tinggallah orang2 bawah ini yg 'sibuk2' memikirkan perkara ini.


‎[THREE WORDS, THREE STORIES]
Semua penduduk desa ingin berdoa supaya hujan turun. Mereka bkumpul dan hny seorang budak lelaki datang dengan payung. ITULAH IMAN.
Apabila anda melempar bayi di udara, ia tertawa kerana dia tahu anda akan menangkapnya. ITULAH KEPERCAYAAN.
Setiap malam kita tidur, kita tidak memiliki jaminan utk bgn keesokan paginya hidup2 tapi tetap kita menetapkan penggera untuk esok. ITULAH HARAPAN.


‎"Kalau tiada orang yang mahu mendengar kalam bicara dakwahmu, teruskan juga
menyampaikan kerana seluruh alam memahaminya. Malah seluruh alam gembira
mendengar dan menyahut kalam-kalam yang mengagungkan Tuhan."
(Badiuzzaman Said Nursi)


Walaupun dedah aurat, diri masih menjaga maruah dan tidak melakukan perkara tak senonoh?
Perempuan yang bertudung lebih teruk daripada tak bertudung?
Tidak mahu hipokrit bila bertudung?
Menunggu seru untuk bertudung?
~Jika bukan sekarang, maka adakah apabila sudah terlantar di rumah mayat baru ingin berubah?


"Hai cik adik manis. Sorang je ke? Saya pun sorang je ni. Bolehlah saya temankan."
"Tak malu betullah jantan ni. Kepala berkopiah. Pakaian macam ustaz, tapi perangai... Meluat aku."
~ AWAS!! Anda sedang diperhatikan. Jangan jadi fitnah kepada Islam.


Kau sedih, mengadu kepadaku, meminta bahuku,
sedang aku juga kesedihan juga, dan gerimis hati belum kering,
lantas kita menangis bersama,
dan akhirnya dari kesatuan air mata kita,
di situ terbitnya tawa.
Haha.


Aku tak pandang. Tak bermaksud aku tak suka.
Aku tak bersuara. Tak bererti aku tak setuju.
Aku tak senyum. Tak bermakna aku marah.
Aku tak ketawa. Tak semestinya aku tak gembira.
~ Bersangka baik (husnu zhon) dgn sahabat2..


‎"Aku nak itu tak dapat. Aku nak ini tak dapat gak. Senang2 citer, apa yg aku nak, semua aku tak dapat. Yang aku taknak, tu la yg aku dapat. Kenapa ni? Tension la!!"
~ Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (Surah Al-Baqarah ayat 216)


‎"Ala, kalau ilmu agama tak cukup, tak payah la nak bising2 kat sini. Nak berdakwah bagai. Bajet alim sangat la tu. Pergi la belajar tinggi2 dulu, bg cukup ilmu tu, barulah boleh tegur tegur kitorang. Dah. Blah lah!!"
~ Apakah respon anda jika anda berada dalam situasi camni?? Sharing is caring right??


“Ssungguhnya kmu (Muhammad) tidak akn dpt mberi hidayah kpd org yg kmu cintai, tetapi Allah lah yg memberi petunjuk kepada sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah lebih mengetahui org2 yang mahu menerima petunjuk.” (QS. Al-qoshosh, 56)
~Jika ajakan ptama anda ditolak, jgnlah bputus asa wahai para daie. Ingatlah, hidayah itu adalah milik Allah. Kita hny boleh berusaha mengajak mereka utk menggapai hidayah Allah itu.




Memangla tiada manusia yang sempurna melainkan Rasulullah. Tapi, at least try la untuk menghampiri kesempurnaan tu.
~ Usaha selagi termampu untuk memperbaiki diri ke arah yang lebih baik.


Jika sudah lama jiwa tak terisi dengan ilmu, sudah lama hati tidak diketuk untuk bermuhasabah, sudah lama nurani tidak disuburkan dengan ingatan pada Tuhan, marilah sama-sama kita bertamu di taman-taman syurga. Moga kita akan peroleh manfaat daripadanya. InsyaAllah.


[SAHABAT] Kita selalu melihat dia ketawa, tetapi mungkin sebenarnya dia tidaklah setabah yang kita sangka. Di sebalik senyumannya itu, mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan. Di sebalik ketenangannya, mungkin tersimpan seribu kekalutan. Kita tidak tahu semua ini, tetapi jika kita cuba menjadi sahabat seperti dia, mungkin kita akan tahu.
~ Sesekali jadilah kawan yang mendengar berbanding yg banyak bercerita.


Pelajar Sains Aktuari boleh belajar ilmu-ilmu agama melalui ceramah, forum dan apa-apa majlis ilmu. Sedangkan hampir mustahil untuk pelajar pengajian Islam untuk dengan rela hati menghadiri kuliah-kuliah berkaitan Sains Aktuari dan sebagainya. Bersyukurlah dengan takdir Ilahi.


Kenapa kecewa? Sedangkan itu memang takdir ilahi.
Kenapa sedih? Sedangkan itu yg terbaik untuk diri sendiri.
Kenapa sunyi? Sedangkan Allah sentiasa menemani.
~ Allah Always Be There


ukhwah itu bukanlah teori sahaja. ia perlukan praktikal. kita boleh kata ukhwah kita mantap, tapi adakah ia hakikat atau retorik semata-mata? jangan hanya pandai bermain kata. realitinya, ukhwah semakin teguh apabila ia diuji...
~ ukhwah fillah abadan abada.


Ada masanya dlm hidup.. kadang2 kita diberi pilihan.. dan terpaksa memilih.. walau seberat mana pilihan yg dibuat.. sepahit mana akibatnya utk ditelan.. namun kita perlu memilih.. memilih yg terbaik bukanlah dlm bidang kuasa kita.. tp kita berhak mencuba utk memilih.. pilih ikut iman dan akal fikiran. bukannya ikut nafsu...
--> so, I decide to choose ..........


Lihat sahaja org yang sering melupakan Allah, tetapi Allah tidak meninggalkan mereka. Mereka masih diberikan udara tanpa dikurangkan sedikitpun. Mereka masih lagi diberi rezeki tanpa pernah putus. Mereka masih disambung nyawa tanpa henti dan masih lagi diberi pelbagai nikmat tanpa berkira. Kerdilnya kita, besarnya Allah. Tapi kita sering lupa kepadaNya. Sedangkan Dia tidak pernah meninggalkan kita walau sebentar pun.


Allah tidak pernah melupakan kita.
Walau diri seringkali alpa
Walau dibeban segunung dosa
Walau jauh dari rahmatNya.
~ Ampunkan segala dosaku Ya Allah.


‎1. Selalunya air mata kita dititiskan kerana makhluk atau Khaliq?
2. Bertaubatlah dan linangilah matamu dengan air mata keinsafan.
3. Air mata yang dititiskan kerana mengenangkan dosa-dosa akan menjadi penyelamat kita di akhirat kelak. InsyaAllah.
4. Biar byk menangis di dunia, supaya byk ketawa di akhirat.


Ya Allah, hidupkanlah aku jika hidup itu adalah yang terbaik untukku dan matikanlah aku jika mati itu adalah yang terbaik untukku. Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui tiap-tiap sesuatu.


Dunia dan akhirat umpama rumput dan padi. Tanam padi, rumput kan tumbuh jua. Tapi tanam rumput, takkan tertumbuh padi. Begitulah jua ibarat dunia dan akhirat. Kejar akhirat, dunia akan dapat bersama. Tetapi, kejar dunia, hanya dapat dunia semata-mata.
~ Marilah kita berhijrah kepada yang lebih baik. Salam Maal Hijrah. Ingatan daripada Harith Faisal untuk semua.


Beri hatimu hanya untuk Allah, pasti Allah menemukan kepadamu pemilik terbaik. Hamparkan masamu seluasnya hanya untuk Allah, pasti Allah aturkan kehidupanmu sebaik mungkin.
~ Jangan mengharap kepada makhluk semata-mata, tapi berharaplah dengan sebenar-benar harapan kepada Allah yang menciptakan kita dan Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita.


Mereka itu penjahat. Kita adalah malaikat. Huh...!! Itu bukan di tangan kau untuk putuskan. Mungkin sahaja bertukar sebelum kiamat. Maka pandanglah dengan iman. Nanti kau akan nampak ruang kesatuan...


Persoalannya, adakah Islam itu tidak membenarkan kita bercinta? Cinta itu adalah fitrah manusia. Jika sesorang itu sudah jatuh cinta, jatuh cinta jugalah. Apa yang dapat menghalang perasaan tersebut? Sebenarnya, Islam tidak pernah melarang insan bercinta. Tetapi Islam mengajar kita bagaimana untuk mengawalnya. Ini adalah soal keimanan. Perasaan cinta itu perlu dikawal oleh iman dan bukannya iman yang dikawal oleh cinta.