Monday, July 25, 2011

Timbang Berat Blog Anda

Sebenarnya bukan wanita sahaja yang patut runsing jika berat bertambah, tetapi pemilik blog juga harus risau jika berat blognya bertambah dan melebihi berat yang sepatutnya. Kenapa?


Kerana blog yang berat akan menyukarkan pelawat untuk masuk ke blog anda. Masa yang diambil untuk loading blog anda menjadi lama. Maka, pelawat akan menjadi malas untuk menunggu. Kesannya, mereka tak teringin dah nak datang melawat blog anda untuk kali yang kedua, ketiga dan keempat.

Cara-Cara Untuk Mengurangkan Berat Blog

1.Jangan letakkan lagu-lagu di blog.
2.Jangan letakkan video player di blog.
3.Buang widget yang dirasakan tidak perlu.
4.Gunakan template yang tidak complicated.
5.Kurangkan latest entry displayed di homepage blog.
6.Kurangkan upload gambar-gambar yang beresolusi tinggi di sidebar dan entry.


Bagaimana Mahu Timbang Berat Blog?


Berat blog saya adalah 200kb++. Ah!! Beratnya. Saya telah membandingkan berat blog saya dengan berat blog kawan-kawan saya dan ternyata, blog saya adalah yang paling berat. Malunya. Nak kena diet lagi ni.


Ada orang kata, blog yang ringan adalah below 200kb, ada juga yang kata, kalau below 120kb atau below  100kb barulah blog itu dikatakan ringan. Jadi, benda ini adalah subjektif. Asalkan blog anda mampu di’loading’ dengan cepat, itu sudah memadai. Tengoklah sendiri, ‘Load Time’ saya lebih cepat daripada kawan saya. Hehe.

Alternatif lain untuk menjadikan proses loading blog lebih cepat adalah dengan meringankan blog dengan jQuery Lazy Load. Klik sini untuk tutorial.


Mahu Penimbang Berat Blog Di Blog Sendiri? Klik sini.

Selamat mencuba
Selamat meringankan blog anda.
Adios.

P/S: Bulan Ramadhan pun dah hampir tiba. Sangat sesuailah untuk berdiet dan meningkatkan kesihatan tubuh badan di samping untuk menambahkan amalan dan beribadat kepada-Nya. Selamat berpuasa kepada semua Muslimin dan Muslimat di seluruh dunia.

Inilah link untuk ke blog kawan-kawan saya:

http://hidarinore.blogspot.com/


UPDATED ON 3rd AUGUST 2011!!!!

Berat blog saya telah berkurang menjadi 151.25 KB. Loading Time pula menjadi 0.18 seconds. Alhamdulillah, diet blog saya berhasil. Gambar di bawah ini menjadi bukti. Hihi..~



Ringankan Blog Dengan jQuery Lazy Load

Baca tutorial 'Timbang Berat Blog Anda' di sini sebelum membaca tutorial ini.


Tutorial ini adalah sebahagian daripada tutorial 'Timbang Berat Blog Anda'. Jadi untuk memahami kondisi berat blog anda, sila baca tutorial mengenai 'Timbang Berat Blog Anda' tersebut.


Mahu Penimbang Berat Blog Di Blog Sendiri? Klik sini.

Widget jQuery Lazy Load ini akan skip loading gambar yang ada di blog anda dan hanya akan di'loading' secara automatik semasa anda scroll blog anda ke bawah. Jadi loading time anda akan berkurang dan memudahkan pelawat untuk memasuki blog anda.

Tutorial

1. Login Dashboard > Design > Add A Gadget > HTML/Javascript.
2. Copy code di bawah ini dan paste pada content HTML/Javascript.

<script src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.4/jquery.min.js' type='text/javascript'></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>


3. Akhir sekali, klik Save.

Lihatlah hasilnya!!

Tutup Aurat Confirm Masuk Syurga?

Medium dakwah alternatif. Orang sekarang ni macam-macam perangainya. Jadi, cara pelaksanaan dakwah juga mestilah pelbagai. Ada orang sukakan dakwah yang sempoi. Ada juga yang mahu dakwah-dakwah yang berbentuk multimedia. Dan ada pula yang tidak suka jika dakwah dijalankan dengan tegas. Maka, pandai-pandailah para daei untuk merapati mad'u masing-masing.
Perjalanan dakwah itu tiada penghujungnya.. Kita bukan pemula, Kita juga bukan penghujungnya, Kita hanyalah penyambungnya.. Maka, jangan hentikan perjalanan ini… Teruslah berjalan..

Sekarang, masa orang ramai lebih banyak dihabiskan di depan laptop. Mr. Google, Facebook, Blog, YouTube dan lain-lain. Seorang daie mesti pandai mencari ruang dan peluang. Maka, inilah ruang yang terbaik buat masa ini. Internet.

Kepada sesiapa yang masih belum membaca post saya yang bertajuk Facebook Dan Blog Sebagai Medium Dakwah, bolehlah klik sini.

Baru-baru ini, saya terjumpa satu post yang sangat menarik daripada blog kakifacebook.com. Post mengenai "Tak Bertudung VS Bertudung". Pembawaan dakwah yang sangat kreatif. InsyaAllah mampu menyentuh hati yang mahukan perubahan ke arah yang lebih baik. Jom layan..!!

Thursday, July 14, 2011

Klise: "Cepatnya Masa Berlalu"

2003. Sudah 8 tahun berlalu.

Entahlah.
Tatkala berada semula di sana.
Segala memori datang semula.
Semua kenangan bertandang juga.
8 tahun bukanlah satu jangka masa yang sekejap.
Dahulu, aku seorang murid darjah 6.
Kini, aku sudah bergelar mahasiswa.

 Terpacul dari mulutku,
“Cepatnya masa berlalu”
Betulkah masa yang cepat berlalu?
Ataupun hanya aku yang tidak sedar,
bahawa masa berlalu meninggalkanku?
Apa yang aku peroleh sepanjang 8 tahun ini?
Adakah masaku diisi sebaiknya?
Atau lebih banyak dihabiskan dengan lagho?

Seringkali bersumpah dengan masa.
Demi masa, sesungguhnya manusia berada dalam kerugian.
Kecuali orang-orang yang beramal soleh
Dan yang nasihat-menasihati dengan kebenaran
Dan yang nasihat-menasihati dengan kesabaran.
Itulah sumpahku.

-Muhasabah Sendiri


Pada 2 Julai 2011 yang lalu, saya dan beberapa orang rakan schoolmates semasa di Sekolah Kebangsaan Sungai Behrang dijemput oleh Cikgu Hamimah untuk menjadi fasilitator/moderator Bengkel Matematik untuk murid-murid darjah 6 yang akan menduduki UPSR tidak lama lagi.

Kesempatan ini memang ditunggu-tunggu. Dapat bersama kembali dengan kawan-kawan zaman kecilku. Bukan senang nak jumpa-jumpa macam ni. Macam-macam cerita dikongsi. Macam-macam kisah dirai. Seronok. Moga selepas ini masih deberi kesempatan untuk berkhidmat dengan sekolah rendahku.

Di sini, saya sertakan sekali beberapa gambar sebagai kenang-kenangan.









P/S: Walaupun sekolah rendah saya dekat sangat dengan rumah, tapi mmg jarang sangat pergi sana. Hehe..

Wednesday, July 13, 2011

Maher Zain - Freedom

http://www.youtube.com/watch?v=62RAK4arstU

Gathered here with my family
...My neighbours and my friends
Standing firm together against oppression holding hands
It doesn't matter where you're from
Or if you're young, old, women or man
We're here for the same reason; we want to take back our land

Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we're here together

Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We're calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you're here with us

No more being prisoners in our homes
No more being afraid to talk
Our dream is just to be free, just to be free
Now when we've taking our first step
Towards a life of complete freedom
We can see our dream getting closer and closer, we're almost there

Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we're here together

Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We're calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you're here with us

I can feel the pride in the air
And it makes me strong to see everyone
Standing together holding hands in unity
Shouting out load demanding their right for freedom
This is it and we're not backing of
Oh God we know you hear our call

And we're calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We're calling for freedom, calling for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you're here with us